Срещи и изложби


"Носталгия по едно пътуване"
03.10.2015г.

     В ранната утрин на 3 октомври дековилната ж.п. гара в гр. Септември посрещна скъпи гости – представители на дипломатическите мисии в страната ни.  Г-н Жан Талмон, сътрудник към НКЖИ, за пореден път организира за своите колеги и дипломати от различните посолства пътуване с композицията ”Носталгия по едно пътуване” по теснолинейния път Септември - Велинград. Целта на г-н Талмон е чрез тези пътувания да популяризира красотата на българската природа, самобитността на българския народ и уникалността на неговия фолклор и традиции и по този начин да допринесе за развитието на теснолинейката и популяризирането на района в Чепинското дефиле като търсена и предпочетана туристическа дестинация и атракция. Неговите гости – посланици, дълго живеещи у нас французи, представители на френското училище в София, транспортни специалисти, по различен начин са свързани с железопътния транспорт в България, имат положително отношение към промените в развитието му и с тези пътувания изразяват желанието си да рекламират страната ни и района ни като предпочитана дестинация.
     Както и при предишните срещи по заръка на организатора гостите бяха посрещнати по българска традиция - вкусна пита хляб и сол от представители на НЧ „Будители”, за доброто настроение поздрав с песен отправиха жените от групата за автентичен фолклор при читалището, а най-малките самодейци подариха китка дъхав български здравец с пожелание за здраве и благоденствие. При това пътуване на гостите бе предложено да опитат и плодовете на благодатната септемврииска земя – на организатора и неговите спътници бяха поднесени кошница с  български плодове. По покана на читалището директора на АМ „Проф. М. Домаратски” В. Танева накратко представи експозицията на музея и покани гостите при следващо пътуване да разгледат експонатите.
    Много усмихнати лица и добро настроение запечатаха камерите на знатните туристи, много благодарности за топлия прием изрази г-н Талмон към българската група при посрещането. А за изпроводяк на фона на българските ритми плиснахме менче вода за „лек път” и доскоро виждане.... Наистина до скоро, защото г-н Талмон планира напролет да покаже красотата на теснолинейния път на нова група свои съмишленици и приятели.
     Читалище „Будители” ще ги очаква и пак ще положим усилия да покажем на света силата и красотата на българския дух.