Традиционни празници и конкурси


Ден на народните будители 2009
01.11.2009г.

     Тази есен за пети пореден път читалище „Будители” отбеляза своя празник – Денят на народните будители. На 2 ноември в новата зала на читалището бяха поканени първите гости – петокласници на СОУ „Христо Ботев” - Септември с класен ръководител г-жа Петя Цанкова. 
     Децата останаха изненадани от обстановката – по рафтовете на новите стелажи са подредени книгите от бъдещата библиотека – голяма част дарени от читалищни членове и съмишленици, друга част дарени от български издателства и закупени от читалището. Интересни за децата бяха както новите съвременни енциклопедии, така и стари издания на познати за тях детски книжки. В малката, но уютна  зала е подреден и автентичен кът, който говори за миналото на нашия край.
     Участници в Детската Арт - формация към читалището приветстваха гостите  със стихове за България, нейната красота, мъдрост, велико минало и синовната обич на чедата й. Но истинското вълнение и въодушевление сред участниците в срещата предизвика подготвената за целта презентация   с викторина за будителите на България. С много ентусиазъм и желание учениците отговаряха на въпросите за славните българи през различни  периоди - от Възраждането до наши дни, разпознаваха родните им места или цитираха техни мисли.Децата с преклонение се пренесоха във времето на Паисий и Берон, в очите им искреше любознателност, когато гледаха снимките на История славянобългарска и разлистиха изданието на Рибния буквар, показаха завидни за възрастта си познания за плеяда български будители, народни освободители и радетели за българщината.
     В края на срещата всички ученици получиха за спомен от читалището по един читателски дневник и бяха изпратени с пожелание до следващата среща той да бъде попълнен с прочетени от тях книги.


Ден на народните будители 2009
Ден на народните будители 2009
Ден на народните будители 2009
Ден на народните будители 2009
Ден на народните будители 2009