Срещи и изложби


Екскурзия до Гърция 2010
01.10.2010г.

          През 2010 година се навършиха 5 години от създаването на Женската група за автентичен фолклор към читалището. От основаването си до днес участничките в нея с много труд и старание възпроизвеждат и разпространяват автентични песни от Септемврийския район.
          Най-възрастната изпълнителка - баба Истира със своето особено характерно пазарджишко пеене с натрисане събираше овациите на публиката и журиращите на всеки фестивал. Жетварските бавни песни  звучат невероятно в изпълнение на баба Истира и леля Велка. Дуета на леля Велка и леля Добринка представяше специфичното двугласно пеене в региона, а участничките в квартет а- Мария, Генка, Величка и Надка  представяха на публиката песните „на отпяване”. Така този стил на изпълнение завладя и тези от групата, които не са родом от региона и наградите не закъсняха.
          Затова напълно заслужено по повод на годишнината ръководството на читалището реши да им направи специален подарък – екскурзия до Гърция. Маршрутът бе съобразен с желанието на изпълнителките от групата, а за да не празнуват сами , компания им правиха читалищни членове и активисти. Така с много песни, емоции и добро настроение преминаха два дни - за награда и отмора.
          Групата бе първият гост в ресторанта на х-л „Делфи”, собственикът ни посрещна с добро настроение и гръцко ”Узо”, ние добавихме към подаръка  песен и ритъм… и така премина празничната вечер в Лептокария.
          Незабравими останаха за всички разходките край брега на Бяло море, в подножието на Бялата кула, край Солунската митница и Солунската чаршия, в църквата Св. Димитър Чудотворец…. Сутрешното кафе изпихме в тишината на неделния ден в гр. Катерини, в ранния следобед се поклонихме на гроба на Баба Ванга и запалихме свещи за здраве в храма с нейното име на Рупите,  с първите за сезона мъгли и дъжд преминахме Чамкория и доволни пристигнахме у дома.
          И накрая да не пропуснем да отбележим нашата благодарност за чудесните грижи на екипа на Туристическа Агенция  „Орбита” Пазарджик и да си пожелаем нови незабравими екскурзии.


Екскурзия до Гърция 2010
Екскурзия до Гърция 2010
Екскурзия до Гърция 2010
Екскурзия до Гърция 2010