Народно читалище “Будители”, гр. Септември

Национални и международни-Прегледи и фестивали

XII-ти национален събор "От извора" село Труд

     Участие в XII-ти национален събор за автентичен фолклор “От извора“ с.Труд. Заслужени аплодисменти за нашите самодейци от жури и публика. 
X Национален събор Копривщица 2010

      На 6 август 2010 г Фолклорната група за автентичен фолклор към читалището взе участие в Националния събор на народното творчество в Копривщица. Изпълнението на Трайко Петров - тамбура бе записано в Златния фонд на Националното радио.
Летни празници Копривщица 2009

     За втора поредна година, певиците от ЖГАФ към читалището взеха участие в Летните празници на китното градче - Копривщица. Освен с нов репертоар, самодейците се представиха пред стотиците гости на града и с нови носии, ушити чрез допълваща субсидия от Министерството на културата.
Фолклорен фестивал Костандово 2009

     В средата на месец май, Женската група за автентичен фолклор към читалище "Будители", взе участие в XIV Фолклорен фестивал в с. Костандово, общ. Ракитово.
Летни празници Копривщица 2008

     На 21 юни 2008 г. стартираха Летни празници Копривщица 2008, организатори на който са община   Копривщица и Народно читалище "Х.Н.Палавеев". В продължение на една седмица гости и жители на средногорското китно градче се забавляваха, чрез богата музикално-културна програма.
      "Да възродим българския дух и Копривщица" - това бяха пожеланията на кмета г-н Цеков, който връчи грамоти и сувенири на участниците.
     По покана на организаторите, участие взе и ЖГАФ към читалището, които пътуваха с мъжката певческа група към читалище - село Варвара. Домакините от Копривщица ни приеха топло и радушно, организирана бе разходка за разглеждане на част от музеите в града, като в същото време бе направена и фотосесия със снимки и клипове на изпълненията и на двата състава. Шествието по улиците на града   привличаше погледите и интереса на туристите, които също се снимаха с изпълнителите. Вечерта на специална сцена в центъра на града Женската и Мъжката група изнесоха съвместна програма, като представиха характерни песни и изпълнения от Пазарджишкия край, а на хорото се хванаха граждани, гости и чуждестранни туристи. Така самодейците от ЖГАФ бяха част от Мегданското хоро в Копривщица през 2008 г., за което сърдечно благодарим на организаторите. 
 

Преглед на фолклорните ансамбли на НС на ЦИОФФ

     В град Правец се проведе вторият етап на Втория национален преглед на фолклорните ансамбли организиран от НС на ЦИОФФ за България. На него Женската певческа група за автентичен фолклор към читалището  получи званието Представителен ансамбъл на ЦИОФФ за България. На 9 - 10 юни по време на Нацинолната среща на НС на ЦИОФФ във Велико Търново ръководителят на групата Ваня Биволарска получи дипломата с която се присъжда гореспоменатото звание.
 

Международен фолклорен фестивал "Бобфест-Радуил 2006"

     Групата за автентичен фолклор получи първият си златен медал  на Международния фолклорен фестивал "Бобфест - Радуил 2006" . Наградата бе връчена на баба Истира Керимова от председателя на журито проф. Иван Тодоров.

Международен фолклорен фестивал за двугласно пеене Неделино 2006

     Женската група за автентичен фолклор спечели поредният си сребърен медал на Международния фолклорен фестивал за двугласно пеене Неделино 2006.   Участието на фестивала беше комбинирано и с екскурзия до уникалният "Етнографски ареален комплекс Златоград", където бяха разгледани комплекса, занаятчийските работилнички и магазините за сувенири.
 

Международен фолклорен фестивал Дорково 2006

     Националните участия на Женската група към читалище "Будители" за 2006 стартираха с VIII Международния фолклорен фестивал в Дорково 2006. По време на фестивала се проведе и Втория национален преглед на фолклорните ансамбли организиран от НС на ЦИОФФ за България. Групата за автентичен фолклор се включи като участник и спечели право за участие във втория етап на прегледа през 2007 година. Отново Баба Истира напълни душите и сърцата на присъстващите с пожелания за здраве и дълголетие и  с репликата  "да пеете като мен на 84 години"  завърши нейното пожелание. Групата в този вид е класирана за втория етап от Прегледа  през 2007 година. Най-хубавото е, че се включиха  да пеят и по-млади жени, интерес проявяват и ученици от различни класове. Препоръката на журито е "да пием вода от извора" - да научим песните и начина на изпълнението им като баба Истира и леля Велка. Това ще защити името ни като група за автентичен фолклор и ще ни отличи от другите формации.
Международен фолклорен фестивал "Бобфест-Радуил 2005"

     Само шест месеца от своето създаване Женската група за автентичен фолклор към читалището получи първият си медал. Това се случи на Международния фолклорен фестивал „Бобфест- Радуил 2005”. Полученият сребърен медал и грамота за изпълнение бяха приети от певиците с много радост, вълнение и емоции. Индивидуални грамоти за добро представяне получиха певицата Велка Кадийска и музиканта Трайко Петров.

IX Национален събор на българското народно творчество Копривщица 2005

     Трима самодейци от народно читалище "Будители" взеха участие на IX Национален събор на българското народно творчество Копривщица 2005 - певиците Истира Керимова и Велка Кадийска и музиканта-тамбура Трайко Петров. Въпреки своите  83 години баба Истира прикова вниманието и на жури и на публика с уникалното си изпълнение на жетварски песни от Пазарджишко. Аплодисментите не стихваха, а камери на чуждестранни и български туристи запечатваха всеки миг от присъствието й на сцената. Изпълнението на леля Велка допълни невероятните мигове на наслада. Наградите  за високи постижения  и на  двете  певици  са наистина заслужени, а гласовете  им бяха записани за поколенията в Златния фонд на Националнното радио.      

www.sabor.mc.government.bg/koprivshtica/main.php
Международен фолклорен фестивал Дорково 2005

      На провелият се VII  Международен фолклорен фестивал Дорково 2005  женската групата за автентичен фолклор получи грамота и почетен знак на фестивала.

Регионален фолклорен събор Батак 2005

     На 19 юни 2005 на язовир Батак се проведе поредния Регионален фолклорен събор на народното творчество. Женската група за автентичен фолклор към читалището получи грамота за добро представяне. Индинидуални грамоти получиха Надка Мезова, Истира Керимова, Велка Кадийска, Запринка Трайкова и Трайко Петров. За участие в IX Национален събор на народното творчество „Копривщица 2005”  бяха класирани певиците Истира Керимова и Велка Кадийска и  изпълнителя на тамбура Трайко Петров.