Срещи и изложби


Поетична вечер с поета Митко Начев 2012
02.11.2012г.

На 2 ноември, от 18.00ч., в ресторант "Тропик" гр. Септември се проведе поетична вечер, на която бе представено творчеството на поета Митко Начев. Тя бе организирана от Община Септември и НЧ "Будители - 2004" по случай Деня на народните будители. Гости на празника бяха: кметът на Община Септември Петър Бошев, Васил Мезов - зам. кмет, секретарят Атанас Танев; от гр. Пазарджик: литературният критик Никола Иванов, писателят Костадин Пампов, поетът Атанас Иванов, Костадин Зяпков - председател на читалището в гр. Ракитово; много приятели на Митко Начев и почитатели на неговата поезия.
В поздравителния си адрес г-н Бошев благодари на поета за прекрасните стихове, чрез които се докосваме до красотата на словото, родено от музиката на чувството, от баграта на лирическото настроение, от изповедта на невидимото и съкровеното. "Поезията е част от богатството и душевността на всички езици и народи, тя е вечното начало в човека и природата. Срещата с Вашия поетичен талант е празник за нас. Ние се гордеем, че в нашия град е роден такъв голям и талантлив поет, който има своя принос в поетичното творчество на българската литература."
Творчеството на поета бе представено от литературния критик Никола Иванов: "Митко Начев е привърженик на музикалния стих в класическите му изражения и проявления. В лириката му, освен поетично майсторство, откриваме и впечатляващо съдържание. Тази лирика далечно напомня на поезията на Христо Фотев и Добромир Тонев, например. Макар, че някои стихотворения могат да се сторят бохемски, те в никакъв случай не са повърхностно - закачливи. Това е поет на жеста, на зарисовката със замах, на щедрата проява на искрящата образност и метафоричност. В неговата лирика всеки има какво да открие за себе си. Митко Начев е сред малцината поети, които продължават да легитимират Пазарджик и Пазарджишко като най-поетичният край на България". Литературният критик прочете емблематичното стихотворение на поета "Христова възраст", с което е спечелил първа награда за поезия на Националния литературен конкурс "Никола Фурнаджиев".
Наташа Шопова прочете рецензия за последната стихосбирка на поета "Стихове за жени и за приятели", направена от критика и литературен историк проф. Михаил Неделчев, преподавател в Нов български университет, която е част от прегледа на литературната продукция на членовете на Сдружение на писателите "Пазарджик". Тя сподели спомени от съвместната им работа в редакцията на в. "Септемврийци" и прочете любимото си стихотворение "Един забързан делничен експрес".
Ваня Биволарска - председател на НЧ "Будители - 2004" поздрави поета и му пожела още по-големи творчески успехи. Янка Кметска и Валентина Танева също изказаха топли думи към Митко, споделиха спомени и случки от работата им в Общинския съвет за култура преди промените, като казаха, че той е един от стълбовете на културата в града ни.
Стихове на поета изпълниха ученичките от СОУ "Христо Ботев" - Станка Кадийска, Габриела Кюркчийска, Ванеса Лазарова /"Водата и жената си приличат", "Ще си отпусна вратовръзката", "Кучка си до мозъка на костите", г-жа Лиляна Барзева /"За нея", "Импресия", Янка Кметска "Писмо до небето", Симона Карамитрева и други.
Мили думи, поздрави и цветя поетът получи от свои приятели, близки и от всички, които присъстваха на една незабравима вълнуваща вечер, посветена на неговата прекрасна поезия.Поетична вечер с поета Митко Начев 2012
Поетична вечер с поета Митко Начев 2012
Поетична вечер с поета Митко Начев 2012
Поетична вечер с поета Митко Начев 2012
Поетична вечер с поета Митко Начев 2012