Традиционни празници и конкурси


Празник на виното 2009
28.02.2009г.

     По традиция от 2005 година в последната събота на м. февруари се провежда  Празник на виното, който събира всички свързани с отглеждането на лозя и производството на вина.
     Организатори на  празника са  Народно читалище „Будители”, Археологически музей „М. Домарадски”, Община Септември, „Хеброс Винпром”АД и Опитна станция по лозарство.
     Празникът е място за обмяна на информация с приятели и специалистти.  Производители и  ценители на вина идват  всяка  година на празника и  за да разберат резултатите от станалия традиционен конкурс  "Най-добро домашно вино".   
     За доброто настроение по време на празника допринася състезанието "Познай своето вино", а мнението на публиката изразяват участниците в дегустацията "Вино на публиката".
     Впечатляващ дух, емоционалност и настроение създават неповторима атмосфера и превръщат празника в незабравимо преживяване.  
     Инженер-технолозите Румен Цонев, Стоян Бодуров и Велка Пеева от "Хеброс Винпром" АД пет поредни години стриктно дегустират пробите от състезаващите се вина и определят победителите в отделните категории. Винаги има награди за най-добрите майстори винари, защото във виното е истината, но само ако виното е истинско.
     Победители в отделните категории за 2009 година са:

Бели трапезни вина

Първо място - Стефан Лютаков
Второ място - Ангел Попов

Червени трапезни-купажни вина

Първо място - Кирил Гугутков
Второ място - Богдан Христов
Трето място - Петраки Грозденин

Червени трапезни-сортови вина

Първо място - Йордан Елинчев
Второ място - Стефан Лютаков
Трето място - Кирил Гугутков
 


Призьори от конкурса "Най-добро домашно вино" през годините »
Празник на виното 2009
Празник на виното 2009
Празник на виното 2009
Празник на виното 2009
Празник на виното 2009