Традиционни празници и конкурси


Празник на виното 2010
27.02.2010г.

     За шести пореден път "Празникът на виното" събра ценители и производители на божествения елексир. Залата на Общинския съвет в града се оказа тясна за желаещите да се включат или да наблюдават атрактивната надпревара в четири категории.
     В началото на празника организаторите на празника - НЧ "Будители", Археологически музей "Проф. Мечислав Домарадски", "Хеброс-Винпром" АД и Опитна станция по лозарство - град Септември представиха шестгодишната история на събитието чрез мултимедийна презентация. В слайдшоуто беше представена  историята на лозарството и винарството в септемврийският край, дейностите на Опитната станция по лозарство и  Хеброс Винпром АД, бе разказано и за различните конкурси, като бяха припомнени имената на всички  печелили награди през шестте години.
     Участниците в конкурса "Най-добро домашно вино" бяха 30, представените за оценяване проби - 45. Опитно жури от Херос Винпром АД , начело с изпълнителният директор инж. Румен Цонев и технолозите Велка Пеева, Стоян Бодуров и Снежана Златанова имаше задачата да оцени домашните вина. 
     Победители в отделните категории за 2010 година са:

Бели трапезни вина

Първо място - Гинка Василева
Второ място - Никола Костов
Трето място - Димитър Торбанов

Червени трапезни-купажни вина

Първо място -Георги Вардарски
Второ място - Стефан Миндачкин
Трето място - Стефан Чавдаров

Червени трапезни-сортови вина

Първо място - не се присъжда
Второ място - не се присъжда
Трето място - Стефан Чавдаров 

Розе

Първо място - Благо Сестримски

Призът "Вино на публиката" спечели Димитър Торбанов. Гости на празника бяха част от ансамбъла за автентичен фолклор "Бояна" от Костандово, които със своите изпълнения допринесаха за отличното настроение на всички присъстващи.

Празник на виното 2010
Празник на виното 2010
Празник на виното 2010
Празник на виното 2010
Празник на виното 2010