Традиционни празници и конкурси


Празник на виното 2011
26.02.2011г.

       Според утвърдената вече традиция в последната събота на м. февруари в залата на Община Септември се събраха лозари, винари и ценители на винения еликсир за Седмия пореден Празник на виното в гр.Септември. Гости на празника бяха представители на Етнографски музей Пловдив, които представиха и своя изложба „Виното от древността до днес”.
       Докато майсторите на наградените вина от предходната година дегустираха своите произведения в конкурса „Познай своето вино” танцьорите от ФТА „Загоровче” изпълниха залата с ритми и настроение.
      Най-очакваният момент от празника без съмнение е обявяване на победителите в конкурса за „Най-добро домашно вино”.
      За да бъдат пробите наистина добре представени на журито и за да не се хабят хубави вина, тази година „Хеброс Винпром” АД предостави на участниците нови бутилки, което направи още по-оспорвано съревнованието.
      Представените 38 проби бяха разделени в три категории. Комисията от дегустатори с председател инж. технолог Румен Цонев и членове инж. технолозите Велка Пеева, Стоян Бодуров и Снежана Златанова излъчиха следните победители:

Бели трапезни вина и розе

Първо място - Стефан Лютаков
Второ място - Димитър Торбанов 
Трето място - Любомир Тинкин
 
Червени трапезни-купажни вина

Първо място -Румен Попов
Второ място - Стефан Лютаков
Трето място -Георги Кметски
 
Червени трапезни-сортови вина

Първо място - Стефан Лютаков
Второ място - Стефан Чавдаров 
Трето място - Йордан Елинчев

      Празникът продължи с пожелания за богата реколта, здраво грозде и хубаво вино и през следващия сезон. Организаторите се бяха постарали - поръчката за добрите мезета бяха изпълнени от р-т "Секвои" и механа "Трънски", а доброто вино за всички гости бе подсигурено от "Хеброс Винпром" АД.Празник на виното 2011
Празник на виното 2011
Празник на виното 2011
Празник на виното 2011
Празник на виното 2011