Традиционни празници и конкурси


Празник на виното 2012
25.02.2012г.

       На 25 февруари за осма поредна година по инициатива на Народно читалище „Будители 2004“  в град Септември се проведе Празникът на виното. По традиция съорганизатори са „Хеброс Винпром“ АД, Опитната станция по лозарство, Археологическият музей  „Проф.Мечислав Домарадски“, със съдействието и финансовата подкрепа на Община Септември.
       Конкурсът  „ Най-добро домашно вино” тази година събра 26-ма участника  с  36 проби от всички вина. Дегустационната комисия бе в състав: председател инж.технолог Румен Цонев - изпълнителен  директор на „Хеброс Винпром“АД и членове -  инж.технолог Велка Пеева и инж.технолог Снежана Златанова. Вината бяха разделени в 3 категории.  „Бели трапезни вина“ , „Червени трапезни купажни вина“  и  „Червени трапезни сортови вина“. За първи път на тазгодишното издание на празника бяха дадени две първи награди за сорта  „Мерло”. Ето и наградените в съответните категории:

Бели трапезни вина

Първо място - не се присъжда
Второ място - не се присъжда
Трето място - Васил Йоцов
 
Червени трапезни-купажни вина

Първо място -Стефан Чавдаров
Второ място - Стефан Лютаков
Трето място - Милан Куманов
 
Червени трапезни-сортови вина

Първо място - Стефан Лютаков, Стефан Чавдаров 
Второ място - Петър Табаков
Трето място - Димитър Балабанов

       Стимулиращи награди от организаторите за своето първо участие в Конкурса получиха младите винари Ангел Златков и  Мирослав Катранков. 
       За първи път тази година се организира и изненада за публиката - бе проведено състезание, като 5-ма души желаещи от присъстващите трябваше да изпият по чаша вино и най-бързият от тях получи стимулираща награда мотика и капела  с пожелание  да се погрижи за лозето и да го копае,  но и   да се пази от слънцето. 
       В традиционната  надпревара “Познай своето вино“ също имаше изненада, след като Георги Кметски не позна произведеното от него самия червено вино публиката го посъветва повечко да поработва с мотиката, и по-малко да се пази на сянката.
       Гости на празника бяха Васил Мезов - зам.-кмет на Община Септември, общинските съветници Здравко Лазаров, Петя Цанкова, Стефка Крайчева-Пешева, Мария Владова и директорът на Регионалната библиотека „Н.Фурнаджиев“ в Пазарджик Лъчезар Риков .
„По живо, по здраво – да расте, да порасте! Да завърже, да го оберем – да няма обиране гроздето! Да няма изпиване виното! Да го пием по сватби и кръщенета за здраве и берекет!”

Празник на виното 2012
Празник на виното 2012
Празник на виното 2012
Празник на виното 2012
Празник на виното 2012