Традиционни празници и конкурси


Празник на виното 2014
22.02.2014г.

Десетият пореден Празник на виното в гр. Септември традиционно е организиран от НЧ „Будители-2004”, „Хеброс винпром” АД, АМ „проф. Мечислав Домаратски", със съдействието и финансовата подкрепа на Община Септември.
По данни на Археологически музей, които представиха своя презентация, резултатите от археологическите разкопки на емпорион Пистирос в района на община Септември доказват, че лозарството, винарството и търговията с вино имат хилядолетна история и традиции по тези места.
А със своята презентация читалището ни върна назад в годините, за да си припомним как започна и се разви една чудесна идея. Безспорно и трайно е присъствието на лозарството в поминъка, традициите и обичаите на хората в древните селища Загорово, Саръханбей, Саранбей, Сараньово и до днес. Промишленото производство на вино в Сараньово започва през 1937 г., през 1926 г. академик Неделчев полага основите на Опитна станция по лозарство, където са работили едни от светилата на лозарската наука – Акад. Н. Неделчев, Акад. К. Стоев, Чл.кор. М. Кондарев, проф. И. Радучев, проф.Занков. Тук са сътворени редица технологии, създадени са около 20 нови винени и десертни сорта, написани са над 1000 научни публикации, извършвала се е приложна, обслужваща и производствена дейност. Септемврийският район е сред регионите с най-дълголетни традиции в областта на винарството. И сигурно по тази причина в края на 2004 г. по идея на лозари и винари – членове на читалището, Настоятелството на НЧ „Будители” започна работа за създаване на един нов празник, който да пази духа и традициите, но и да ни дава сили и енергия за новия ден.
Днес можем с гордост да отбележим, че от 2005 г. стана добра традиция в последната събота на м. Февруари ежегодно да се провежда Празник на виното в гр. Септември. Той е място за срещи на майстори лозари и винари и за обмяна на опит мужду производители и професионалисти в бранша. Място за надхвалване на вината и реколтата и повод за наздравици и пожелания. И докато се обърнем, като на шега изминаха вече цели десет години, а Празникът стана част от културния календар на общината. Още една добра традиция - успоредно с празника да се провежда конкурс „ Най-добро домашно вино” , където мерят сили и майсторство лозари и винари от различни поколения, а специална комисия определя победителите.
Досега в конкурса са участвали 110 души, което за 10 години прави 271 участници и представени и оценени над 350 проби. Девет от участниците са жени, а тази година има 15 нови участници – дебютанти. Инженер – технолозите Румен Цонев, Стоян Бодуров, Велка Пеева и Снежана Златанова от “Хеброс винпром” АД за десети пореден път стриктно дегустираха пробите от състезаващите се вина и определиха най-добрите. Шанс да получат следващата награда имат всички 36 участника в надпреварата за призовете в конкурса, но наградата на "Томика метал"АД е само една и тя бе спечелена от Петър Табаков. Имената на победителите в конкурса "Най-добро домашно вино" тази година са:
Бели трапезни вина

Първо място - Ангел Гаров, Ангел Балабанов
Второ място - Димитър Торбанов
Трето място - не се присъжда

Червени трапезни-купажни вина

Първо място - Румен Попов
Второ място - Стефан Чавдаров
Трето място - Стефан Лютаков

Червени трапезни-сортови вина

Първо място - Петраки Грозденин
Второ място - Георги Мерачев
Трето място - Трайко Арнаутски

Благодарим на всички, които през годините ни подкрепяха, съдействаха, критикуваха, но останаха верни на празника и на традицията.
Затова днес, на 10-я юбилеен празник изказваме благодарност на 10-те най-редовни участници в конкурса, не според броя на наградите, а според броя на участията им. Грамота и символичен подарък получават:

• Йовчо Йовчев -5 участия – 1 награда
• Атанас Гьотенов -5 участия – 1 награда
• Румен Попов – 6 участия – 2 награда
• Георги Кърджалийски – 6 участия – 1 награда
• Благоя Сестримски – 7 участия – 3 награди
• Стефан Миндачкин – 7 участия – 3 награди
• Петраки Грозденин – 8 участия – 5 награди
• Стефан Чавдаров – 8 участия – 7 награди
• Йордан Елинчев - 9 участия – 4 награди

Васил Йоцов за 10 участия – 3 награди получава и плакет от кмета.
Но се оказа, че има и 1 майстор винар, който от своите 10 участия има 10 награди. Затова организаторите на 10-я Празник на виното в гр. Септември решиха той да бъде коронован за Цар на виното за периода от 2005 до 2014 г. Царя на виното в гр. Септември – Стефан Лютаков получава Плакет от кмета на общината, награда от организаторите, почетна лента и бръшлянов венец в чест на бог Дионис.
За доброто настроение на всички в р-т "Секвоите" за 10 юбилеен Празник на виното в гр. Септември се погрижи ТФ "Елика".
И както му прилича - нека благословим и наречем:
„По живо, по здраво – да расте, да порасте! Да завърже, да го оберем – да няма обиране гроздето! Да няма изпиване виното! Да го пием по сватби и кръщенета за здраве и берекет!”

Празник на виното 2014
Празник на виното 2014
Празник на виното 2014
Празник на виното 2014
Празник на виното 2014